вівторок, 9 грудня 2025 р.

КОЗ

Додаткові дані для створення компетентнісно орієнтованих задач (тема «Опора, рух)

Фактори ризику травмування колінного суглоба

Показати, як підготовленість м'язів та якість розігрівання впливають на стабільність суглоба та ймовірність травми

Табл. 1

Фактор

Стан організму

Вплив на суглоб

Ймовірність розтягнення зв'язок (умовний %)

Розігрівання

Недостатнє (менше 5 хв

Зв'язки та сухожилля менш еластичні, м'язи не готові до навантаження

Висока (45%)

 

Достатнє (10-15 хв)

Еластичність зв'язок і м'язів підвищена, суглоб стабілізовано

Низька (10%)

М'язовий корсет

Слабкість м'язів-стабілізаторів

Суглоб "хитається" при нерівномірному навантаженні, зростає тиск на зв'язки

Висока (35%)

 

Розвинений м'язовий корсет

М'язи компенсують поштовхи та стабілізують суглоб

Низька (5%)

Втома

Накопичення молочної кислоти (втома)

Порушення координації рухів та швидкості реакції м'язів

Середня/Висока (30%)

 

Ідея для Графіка: Вплив розігрівання на еластичність м'язів

Температура м'яза

Еластичність м'язового волокна (умовна, % від норми)

35 (Нерозігрітий)

70%

37 (Нормальна температура)

90%

38 (Розігрітий)

100%

 

 

Хімічний склад кісткової тканини та її властивості

Візуалізація того, як органічна та неорганічна частини кістки забезпечують її функціональність.

Табл. 2

Компонент

Частка у кістці (орієнтовно

Речовина

Властивість, яку надає кістці

Роль при загоєнні перелому

Неорганічні речовини

65% - 70%

Кальцій фосфат Карбонат Кальцію

Твердість, міцність, опора

Складають основу нової кісткової тканини (кісткового мозоля).

Органічні речовини

25% - 30%

Колагенові волокна, білки

Гнучкість, пружність, еластичність

Формують "каркас" (матрикс) для мінералізації, без якого кістка була б крихкою.

Вода

5% - 10%

 

Надання об'єму, участь у метаболізмі

Забезпечує транспортування поживних речовин.

 

Ключові речовини для регенерації кістки та джерела

 

Реалізація Здоров'язбережувальної компетентності та Культурної компетентності шляхом рекомендацій конкретних продуктів

Табл. 3

Елемент

Основна роль у загоєнні

Джерела (українська кухня/доступні продукти)

Примітка для засвоєння

Кальцій

Основний "будівельний матеріал" для мінералізації кістки.

Молоко, сир (твердий), кисломолочні продукти, мак, броколі.

Засвоюється краще у поєднанні з Вітаміном D.

Фосфор

Необхідний компонент фосфату кальцію, що надає кістці міцності.

Риба (особливо морська), яловичина, насіння, горіхи.

Має бути у правильному співвідношенні з Кальцієм.

Вітамін C

Бере участь у синтезі колагену (органічний матрикс).

Цитрусові, квашена капуста, перець, шипшина.

Необхідний для формування якісного каркаса кістки

Вітамін D

Регулює всмоктування Кальцію в кишечнику та його відкладення в кістках.

Жирна риба (оселедець, скумбрія), яєчні жовтки, масло, сонячне світло

Нестача Вітаміну D унеможливлює використання Кальцію.

 

 

Ідея для Графіка: Динаміка синтезу колагену при дефіциті Вітаміну С

Роль вітаміну С у процесі загоєння.

Час після перелому (тижні)

Синтез колагену (Норма, умовні одиниці)

Синтез колагену (При дефіциті Вітаміну С, умовні одиниці)

1

20

5

3

50

15

6

80

30

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

КОЗ

  Інформаційні матеріали таблиці, графіки для створення компетентнісно орієнтованих задач (до теми «Дихання»)