Топ-10 "смачних" дерев світу
Всі ми звикли бачити дерева такими, які вони є. Пересічного українця надовго змусило б замислитись питання: чи існує ковбасне, сирне, суничне дерево? Але природа створила чимало дивовижних речей, які ростуть там, де нас немає. Пропоную добірку "смачних" дерев світу...
сирне дерево |
Сирне дерево (моринда цитрусолиста) відноситься до родини маренових. Зустрічається на території
Південно-Східної Азії і Океанії. Найбільш поширене на Гаваях і на Таїті.
Зростає воно на відкритих скелястих або піщаних берегах або в тінистих
лісах. Інші назви: Ноні (Гаваї), Сирне дерево, Індійське шовковичне дерево (південно-східна Азія). Цей фрукт відомий так само під назвами
Велика Морінга, Індійська шовковиця, Корисне дерево, Сирний фрукт, Нону, Ноно.
Батьківщиною рослини є південно-східна Азія, але зараз росте у всіх
тропічних країнах. Це дерево назвали сирним через специфічний запах його
плодів, що нагадує запах пліснявого сиру, але на смак між ними немає нічого
спільного.
У Бразилії є дерево під назвою «молочна соска». Досить зачепити
кінчиком ножа стовбур цього дерева — і з кори потече рослинне «молоко», сік
цього дерева має такий вигляд. За один раз дерево дає до 4 л молока, яке перед
вживанням потрібно тільки розбавити водою і закип’ятити.
Говенія солодка, або цукеркове дерево. Поширене воно на півдні Китаю, в Індії, Японії, Кореї. Це
невеликі дерева, 8-15 м заввишки, з прямими стовбурами та шатровидними кронами,
за зовнішнім виглядом дещо нагадують липу. Листки широкоовальні з гострим
кінчиком, рідкозубчасті на краях, зверху яскраво-, а знизу білувато-зелені. Квітки
запашні, зеленкуваті, зібрані у напівзонтичні суцвіття. Після відцвітання на їх
місці утворюються кулясті, завбільшки з горошину, сухі плоди-коробочки з
насінням. Проте плоди не їстівні. Але сухі плоди сидять на м'ясистих
крохмалистих розрослих плодоніжках, які восени, на час достигання, набувають
червонувато-брунатного кольору. Вони завдовжки до 4 см, химерно покручені,
завтовшки з олівець, їстівні, солодкі, трохи кислуваті, мають приємний
аромат, а на смак нагадують ізюм у суміші з високосортною динею.
Недаремно говенію називають не лише цукерковим, а й ізюмним деревом,
солодконіжником і навіть кривим фініком.
Вживають плодоніжки свіжими, в'яленими або сушеними.
Висушені та спресовані плодоніжки містять майже 50% цукрів! Використовують їх
також у кондитерському виробництві та для одержання спирту.
Томатне дерево — південноамериканська рослина, відноситься
до родини пасльонових. Це чагарник або невелике деревце з великим,
бархатистим серцеподібним листям і біло-рожевими квітками, схожими на
картопляні. Цифомандра не тільки красива, але і корисна: після цвітіння на ній утворюються червонувато-оранжеві яйцеподібні плоди, що зовні нагадують
томати. Смак у цих плодів своєрідний, зі специфічним терпким
присмаком. Томатне дерево дуже легко виростити з однієї насіння. В цьому
випадку воно зацвіте вже на другий рік. Плід має злегка смолянистий аромат і
смак, що нагадує недоспілий томат з легким смолянистим присмаком. Спілі
плоди томатного дерева розрізають вздовж на дві частини і вживаються з цукром
або приправляються і смажаться або запікаються протягом 15 хвилин і
використовуються як овочі.
Огіркове дерево білімбі вперше було помічено на острові Сокотра,
розташованому недалеко від східного узбережжя Африки. Сьогодні ж ця рослина
зустрічається в таких тропічних країнах, як Еквадор, Колумбія, Бразилія,
Індонезія, Філіппіни, Індія та інші. У більшості випадків огіркове дерево
білімбі в висоту досягає близько 4-5 метрів. Крім того, цікавим фактом є
і те, що ця рослина запасається вологою, що дозволяє йому пережити посуху.
Рясне скупчення вологи призводить до того, що в тканинах стовбура накопичується
молочний сік, якому також знайшли застосування і місцеві фермери — вони
добувають з дерева м'якоть, після чого віддають її худобі в особливо посушливий
період. Варто відзначити і те, що плоди і квіти рослини білімбі широко
використовуються при виготовленні різних соусів, желе, варення і напоїв. Сік дивовижних огірків часто застосовується в різних господарських цілях,
наприклад, в якості природного відбілювача.
Кеппел — це вічнозелене дерево, яке виростає до 20-25
метрів. Прямий стовбур забарвлений в сіро-коричневий або темно-коричневий
колір. У нижній його частині на довгих плодоніжках можна побачити «грону»
плодів, які як раз і впливають на зміну запаху поту. Плоди у нього ростуть не
тільки на гілках, але і на стовбурі. Самі плоди невеликі, до 60 сантиметрів в
довжину і 4,5 сантиметра шириною. За формою вони чимось схожі на груші і
покриті товстою коричневою шкіркою. Їсти їх приємно, так як м'якоть соковита і
солодка, зі смаком, що нагадує манго. У того, хто поїв їх, навіть піт довгий час пахне фіалками.
Хлібне дерево це однодомне дерево родини тутових. Його батьківщиною вважається Нова Гвінея, звідки полінезійці завезли його на острови Океанії. Хлібне дерево — одна з найврожайніших плодових рослин; одне дерево приносить від 150 до 700 плодів у рік. У сприятливому кліматі хлібне дерево безперервно плодоносить круглий рік; вірніше, 9 місяців протягом року, а потім 3 місяці «відпочиває» — і так впродовж 60—70 років. У деяких районах, особливо на островах Океанії, хлібне дерево — важливе джерело харчування. М'якоть доспілих плодів (суплідь) хлібного дерева печуть, варять, сушать, зацукровують, їдять сирим і навіть, розминаючи і розтираючи, роблять з неї тісто для своєрідних «млинчиків». Подібно бананам, недостиглі плоди використовуються як овочі, а зрілі, солодші — як фрукти. Про зрілість плодів свідчать крапельки латексу, що проступають на його шкірці. На смак смажені плоди нагадують швидше картоплю, ніж хліб. Насіння хлібного дерева їдять вареним і смаженим, з сіллю. Плоди і листя також йдуть на корм худобі (козам, свиням тощо). Сушена м'якоть плодів хлібного дерева містить 4,05% білків, 76,70% вуглеводів і 331 калорій на 100 грам. Харчова цінність плодів хлібного дерева на 100 грам: крохмалю 60-80%, цукру 14%, жирів 0,2-0,8%.
На островах Океанії росте ще один вид хлібного дерева, іменованого «тістечком». На його гілках дозрівають жовтуваті плоди, які за смаком нагадують еклери з кремом.
Плоди ковбасного дерева, або кигелії ефіопської, що мешкає в екваторіальній Африці, на жаль, неїстівні. Але з вигляду нагадують ліверну ковбасу. І користь від них все-таки є — з плодів ковбасного дерева виготовляються прикраси, посуд та амулети.
Ще одне «смачне» дерево - суничне. Його плоди зовні дійсно нагадують плоди суниці — яскраво-червоні з дрібногорбкуватою поверхнею. Плоди суничного дерева їстівні, вони соковиті і солодкі. З них готують варення, вино і лікери.
Хлібне дерево це однодомне дерево родини тутових. Його батьківщиною вважається Нова Гвінея, звідки полінезійці завезли його на острови Океанії. Хлібне дерево — одна з найврожайніших плодових рослин; одне дерево приносить від 150 до 700 плодів у рік. У сприятливому кліматі хлібне дерево безперервно плодоносить круглий рік; вірніше, 9 місяців протягом року, а потім 3 місяці «відпочиває» — і так впродовж 60—70 років. У деяких районах, особливо на островах Океанії, хлібне дерево — важливе джерело харчування. М'якоть доспілих плодів (суплідь) хлібного дерева печуть, варять, сушать, зацукровують, їдять сирим і навіть, розминаючи і розтираючи, роблять з неї тісто для своєрідних «млинчиків». Подібно бананам, недостиглі плоди використовуються як овочі, а зрілі, солодші — як фрукти. Про зрілість плодів свідчать крапельки латексу, що проступають на його шкірці. На смак смажені плоди нагадують швидше картоплю, ніж хліб. Насіння хлібного дерева їдять вареним і смаженим, з сіллю. Плоди і листя також йдуть на корм худобі (козам, свиням тощо). Сушена м'якоть плодів хлібного дерева містить 4,05% білків, 76,70% вуглеводів і 331 калорій на 100 грам. Харчова цінність плодів хлібного дерева на 100 грам: крохмалю 60-80%, цукру 14%, жирів 0,2-0,8%.
На островах Океанії росте ще один вид хлібного дерева, іменованого «тістечком». На його гілках дозрівають жовтуваті плоди, які за смаком нагадують еклери з кремом.
Плоди ковбасного дерева, або кигелії ефіопської, що мешкає в екваторіальній Африці, на жаль, неїстівні. Але з вигляду нагадують ліверну ковбасу. І користь від них все-таки є — з плодів ковбасного дерева виготовляються прикраси, посуд та амулети.
Ще одне «смачне» дерево - суничне. Його плоди зовні дійсно нагадують плоди суниці — яскраво-червоні з дрібногорбкуватою поверхнею. Плоди суничного дерева їстівні, вони соковиті і солодкі. З них готують варення, вино і лікери.
Ця дивовижна рослина також відома як Бразильське виноградне дерево. Росте воно в Португалії, Аргентині і, переважно, як очевидно з назви, в Бразилії. Соковитий пурпурний плід можна зірвати і з’їсти прямо з дерева. Плоди Джаботікаби є популярним інгредієнтом для приготування варення і свіжих соків. Більше того, з них роблять вино або міцний лікер. Іноді просто немає іншого вибору. Справа в тому, що плоди не підлягають довгому зберіганню. Вже через три дні після зняття їх з дерева починається процес бродіння. Вам потрібно терпіння, якщо Ви хочете обзавестися одним з цих деревець у себе на ділянці. Росте воно 100 років, але коли досягає зрілості, це варто всіх зусиль. Доведено, що рослина добре адаптується. Кращим середовищем для нього є волога і злегка кислий грунт, однак воно буде непогано рости навіть у лужному типі грунтів. Двічі на рік на дереві з’являються квіти. Вони виглядають як трохи дивні інопланетні створіння, що розмістилися на гілках і стовбурі. Особливість появи квітів прямо на стовбурі або стеблі рослини замість зростання нових віточок носить назву «кауліфлорія». Якщо рослина отримує достатньо вологи, воно цвіте і плодоносить круглий рік. Розмір самого плоду близько 4 см в діаметрі. Плід містить в собі до 4 великих насінин. Крім того, що самі виноградини вживаються в їжу, їх шкірка в сушеному вигляді використовується для лікування астми та діареї.
Із джерел інтернету
Немає коментарів:
Дописати коментар